Friday, October 14, 2011

Chocolate Cake Trifle




Salam semua. Tergoda betul saya tengok puding trifle yang dibuat oleh rakan-rakan bloggers yang kaki masak. Hari ni, tiba-tiba mood nak buat trifle mai……..apa lagi ditunggu, fruit koktel pun dah lama dok bertapa dalam kabinet, tak pasal2 nanti expired pulak, rugi loooooo..

Saya buat swiss roll menggunakan resepi yang dah biasa saya buat dari fp Rinnchan, buatnya mudah dan masaknya pun cepat. Resepinya boleh tengok kat Swiss Roll Batik yer. Sy buat 1/2 adunan saja. Masa tengah gulung kek, si kecik dah bertanya "mama boleh dak cheq nak rasa kek tu"……………… alahaiiii.. kesiannya kat dia…….."Tak boleh lagila sayang, kena letak dalam petiais dulu, bagi keras sikit baru boleh potong". Bila mendengar jawapan saya.. apalagi……. dia pun berlagu laaaaaaaaa huwaaaaaaa,waaaaaa waaaa saya buat derk jer la………sebab dia baru jer sudah makan roti telur. Sekejap saja, diam la dia, alhamdulillah..lega rasa hati.

Proses selanjutnya diteruskan……. Selepas tiga jam, kek dipotong2 dan disusun dalam bekas empat segi, cukup2 saja kek tu dlm bekasnya, tinggal jugakla sepotong kat si kecil takut nanti dia berlagu lagi. Bila dia rasa kek tu, dia nak lagi pulak dahhhhhhhhhh, lagi sekali saya kena beritahu kat dia kalau ambik kek tu nanti trifle mama berlubang kat tengah2, mana cantik……... nasib baik dia faham.

Bila membuat lapisan kedua, memula tu ingat nak buat setengah adunan aja, tp nampak macam sikit, jadi saya pun buat 1 adunan. Bila tuang atas kek, alamak dekat nak penuh bekas, tabur pulak dengan fruit koktel, lepas tu masak jelly pulak tuang kat atas……….alhamdullillah ngam ngam aja trifle tu dalam bekas.

No comments:

Post a Comment