Salam semua,
Hari ini mencuba pula kek yang lembut dan berkrim ni. Resepi kek ni lebih kurang sama resepinya dengan kek gulung, cuma terdapat sedikit penambahan dari segi kuantiti tepungnya. Saya buatkan perisa strawberry sebab anak anak suka perisa tersebut, kastardnya pula saya tambahkan strawberry emulco, memang sedap sangat rasanya.
Kastard yang saya buat agak cair sebab terlebih susu, sebab tu la bila siram kat atas kek ia meleleh turun. Walaubagaimanapun, rasanya tetap sedap, lemak dan berkrim. Disebabkan saya tak ada stok kelapa parut kering maka saya pun gunapakai bahan bahan yang sedia ada kat rumah. Itulah dia taburan chocolate rice sebagai hiasan. Satu kombinasi yang agak serasi dan sedap. Halus, lembut, gebu, lemak berkrim. Bertambah tambah lagi keenakkan kek ini bila disejukkan dalam petiais sebelum disajikan. Nyamannya terasa bila masuk ke tekak.
Kek Strawberry Lapis Kastard
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com - terimakasih ya
bahan-bahan kek :
100 g tepung gandum*
1/2 sudu kecil serbuk penaik (*diayak bersama tepung)
1 sudu besar susu tepung
3 biji telur A
1 sudu besar ovalette
50-60 g gula kastor
60 ml minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan (sy guna straw emulco)
Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 170C-180C. Lengserkan loyang/loyang swiss roll dengan mentega dan alaskan dengan baking sheet. Ratakan lagi dengan mentega dan taburkan sedikit tepung jika suka.
Di dalam mangkuk adunan, putar kesemua bahan kecuali minyak hingga kembang dan gebu. Kemudian, masukkan minyak jagung dan kacau sebati dengan spatula secara kaupbalik. Tuangkan adunan ke dalam loyang atau loyang swiss roll dan bakarlah selama lebih kurang 20-25 minit atau sehingga keperangan. Suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum dipotong kepada 2 atau 3 bahagian.
Untuk bahan kastard :
2 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
250 ml santan atau susu cair
50 g gula pasir (boleh tambah jika perlu)
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan (sy ganti straw emulco)
kelapa parut kering secukupnya (sy ganti choc rice)
Cara-cara : satukan kesemua bahan (kecuali kelapa parut) ke dalam periuk dan dengan api perlahan, kacau adunan hingga menjadi pekat. Padamkan api. Biarkan ia suam sedikit.
Cara membuat layer :
Berpandukan gambar di bawah, ratakan adunan kastard di atas kek yang sudah dipotong tadi.
Kemudian tutupkan lapisan kastard dengan bahagian kek yang lain. Buat sehingga habis. Lebihan adunan kastard bolehlah disapukan dipermukaan kek dan hiaskan dengan kelapa parut kering.
Simpan kek di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong atau mengikut kesesuaian masing-masing.
Bagi mendapatkan 4 lapisan begini, saya doublekan adunannya. Tinggi tau kek ni....
No comments:
Post a Comment